AĞRI'DA SÖZLEŞMELİ TARIM LANSMANI VE TOHUM DAĞITIM TÖRENİ DÜZENLENDİ

AĞRI'DA SÖZLEŞMELİ TARIM LANSMANI VE TOHUM DAĞITIM TÖRENİ DÜZENLENDİ
30 Nisan 2022 - 11:34
 

AĞRI’DA SÖZLEŞMELİ TARIM LANSMANI
VE TOHUM DAĞITIM TÖRENİ DÜZENLENDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Ağrı Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresince finanse edilen projeyle Ağrı’lı çiftçilerimize 30 ton tohum dağıtıldı.
Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni’ne Ağrı Valisi Dr. Osman VAROL, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem ÇELEBİ, Ağrı Belediye Başkanı Savcı SAYAN, AK Parti Ağrı İl Başkanı Halil ÖZYOLCU, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İsmail SIKI, İl Emniyet Müdürü Nihat ÖZEN, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan TENEKECİ, Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan ENGİN, STK Temsilcileri, firma yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan tören, tarım ve hayvancılık sektöründe ilimizde yürütülen projelerin tanıtıldığı sinevizyon gösterisi ve İl Müdürümüzün yaptığı sözleşmeli üretim modeli sunumu ile sürdü.

Tarım ve hayvancılık alanında ilimizin potansiyeline dikkat çekerek konuşmalarına başlayan Vali VAROL; “Tarımın bugün dünya üzerinde ne kadar önemli bir noktaya geldiği hepinizin malumu. Pandemi ile başlayan süreçte tarım ve gıda güvenliği dünyanın en önemli meselelerinden bir tanesi oldu. Avrupa’nın en büyük tarımsal üreticisi ve en güçlü tarım ülkesi olan ülkemizi, dünyanın en stratejik sektörü olan gıda güvenliği konusunda, imkânları ve kaynakları ile geleceğe taşımak vazifemizdir. Kadimden beri tarımla uğraşan Ağrılı hemşehrilerimize en iyi bildikleri işin ne olduğunu sorsanız size tarım ve hayvancılık cevabını vereceklerdir. İnsanların beslenebilmesi için en temel faaliyet olan tarımsal faaliyetleri ve hayvancılığı kökten, atadan bilmek övünülecek ve gurur duyulacak bir husustur. Hükümetimizin çok önemsediği tarım politikasını ilimizde ortaya çıkarmak için çaba içerisindeyiz. Göreve geldiğimiz günden beri “Potansiyelini Keşfet Ağrı” diyor, %65’i otlak mera olan memleketimizin potansiyeline inanarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarım ve hayvancılık sektöründe hükümetimizin yaptığı büyük desteklerin yanında İl Özel İdaremizin bütçesinden de iki yıldır ciddi kaynaklar ayırmaya çalışıyoruz. Bir buçuk yıllık süreçte büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayımızı yaklaşık %10 oranında arttırdık. Sağladığımız desteklerle ciddi bir farkındalık oluşturduk.” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Ağrı Millet VEKİLİ Ekrem ÇELEBİ; “Bu projenin asıl amacı, adından da anlaşılacağı üzere Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni. Geçmişe baktığınızda Devletimizin yapmış olduğu tek alım garantisi olan ürün şeker pancarıydı. Ancak sadece Tarım alanında değil eğitim, sağlık ve ulaştırma alanında da çalışmalarımız devam ediyor. ” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ağrı Belediye Başkanı Savcı SAYAN; “İlimiz için çiftçilik çok önemlidir. Bu proje ile çiftçilerimiz üretimden pazar aşamasına kadar desteklenecektir. İlimiz ve üreticilerimiz için hayırlı ve uğurlu olsun. ” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Kenan ENGİN; “‘Sözleşmeli Tarım Modeli ile Bakanlık ve Özel idare kaynaklı 450 Çiftçimize 8500 dekar alanda ekilmek üzere %80’nini hibe şeklinde verdiğimiz 30 Ton Silajlık Mısır, Dane Mısır ve Kuru Fasulye tohumu dağıtımı yapılacak. Yine Sözleşmeli Tarım kapsamında çiftçilerimize ekimden hasada kadar her türlü destek sağlanacak, hasattan sonra da ürün alımı garantili sözleşme imzalanarak çiftçilerimizin hem girdi maliyetleri azaltılacak hem de ürün alım garantisi ile de ürettiği ürünün hak ettiği değerden alınacağı bir projenin çalışmasını başlatılacaktır. Asıl hedefimiz ilimizde hayvancılık da dâhil olmak üzere tüm üretim kalemlerinde bu Model ile alım garantili ve Çiftçinin riskinin azaltıldığı bir tarımsal üretim Modeli oluşturmaktır. ” dedi.

Toplam bütçesi 1 milyon 250 bin TL olan projelerle 450 çiftçimize 30 ton tohum dağıtımı gerçekleştirilecek, 27.550 ton ürün elde edilerek ilimiz tarım hasılasına 20 milyon TL katkı sağlanacaktır. Projelerden yararlanan ve sözleşmeli tarıma başlayan 450 çiftçimiz ile kaynaklarımız etkin ve verimli kullanılacak; üreticilerimizin geliri artarken, tüketicilerimizin ucuz ürün tüketimi sağlanacak, tarladan sofraya kadar geçen süreçte zincirin halkaları kısaltılarak gıda enflasyonunun önüne geçilecektir.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum